top of page

Kolrosing - "Trätatuering"

Flertusenårig hantverkstradition med anor i Skandinavien och vanligt förknippad med samisk doudji hantverk. Man ristar in ett mönster som sedan fylls igen med pigment för att föreviga uttrycket i trä eller ben. 

20210803_174312.jpg

Historia

Namnet härstammar från pigmentet som användes, traditionellt kol och det var vanligt förekommande med dekorativa rosor som förgyllde föremålen. Jag är i ärlighetens namn inge vidare på blommor så visar istället här ett annat traditionellt mönster - det flätade.

Idag är kaffepulvret något som Svensken har nära till hands och det fungerar utmärkt som pigment. Förutom kol  användes traditionellt bark från exempelvis Al för att skrapas ner till pulver.

För unga och gamla

När jag hållit i kurser för såväl barn som vuxna har jag ofta återkommit till någon form av namnskylt/plakat. Att göra border runt lyfter det hela och ger ett vackert och lite "proffisgt" uttryck. De raka drag man gör med kniven är dessutom de första man lär sig innan de runda skären som kräver annan teknik. På bilden har jag mitt dotters namn där jag även leker med knivens möjlighet till olika djup och kontraster. Därefter hann även dottern själv göra ett par skär som uppenbarade sig när det var dags för "poppen". 

20240109_153812.jpg
20230715_190822.jpg
20230715_190822.jpg

Trevlig aktivitet

Kolrosing görs smidigast vid ett bord, själv i kökssoffan med en god kopp å släpande ljus - eller varför inte i grupp utomhus kring ett större bord? 

Det är så pass få förberedelser som krävs att Kolrosing är något som kan passa vid så gott som alla tillfällen. Det går snabbt att komma igång och det är ens egna fantasi och engagemang som avgör hur länge man sitter kvar :) Väldigt passande aktivitet till såväl scoutföreningar som äldreboenden, ungdomsgårdar och HVB boenden, till företagsträffar, hembygdsföreningar och många andra föreningar.

Kurstillfälle

Jag erbjuder kurser löpande, privat men framförallt i grupp. Sommaren 2024 kommer jag åka till Slöjdfestivaler i Norge och Danmark. Ambition att nå ut till fler i Sverige. Är du intresserad var god ta kontakt så kan vi säkert ordna något! 

Det lilla som behövs, ett bit trä, lite olja, kaffepulver, blank sten och framförallt din Kolrosingskniv. Sen är möjligheterna att föreviga ditt uttryck i trä upp till dig!

Kniven är något jag gör och säljer genom min hemsida, men det går också bra att göra en själv!

20230803_093257.jpg
20231122_112955.jpg
20231122_112955.jpg

Fantasi

Bilden min ger inte rättvisa till denna lilla brädbits magiska  dragningskraft. Det skimmer och lyster som har blivit mellan mötet av kniv, pigment och olja - "poppet" som blir i slutet av kolrosingsakten - kan få vad som helst att lyfta.

 

Wow! faktorn är väldigt hög bland kursdeltagarna när de stryker på med olja på slutet och ser sina verk. 

Du väljer själv hur detaljerad, planerad, fri och spontan du känner dig i ditt Kolrosande. Ibland är det en fröjd att spendera timmar på skissande av avancerat mönster, medan andra gånger en snabb frimålning med barnen.

bottom of page